Contact Us

Contact us

What business segment does your matter concern?

Contact info

How do you prefer being contacted?

Maximum file size: 134.22MB

 

FÖR TERESE LÖWKVIST VAR YRKESVALET EN SJÄLVKLARHET

Terese Löwkvist visste redan på högstadiet att hon ville bli ingenjör. Idag arbetar hon som senior elkonstruktör på VEO Ab och jobbar brett med elplanering på distributions- och transformatoranläggningar i en internationell organisation.

Terese Löwkvist blev en del av VEOs team år 2019 då hennes tidigare arbetsgivare TechTeam360 blev uppköpt av VEO. Innan hade hon arbetat som konsult för flera olika bolag, men nu blev hon fastanställd på det finskägda företaget. I sitt jobb ritar Terese detaljkonstruktionen av kontrollskåp och reläskåp, och som senior elkonstruktör är det också på hennes ansvar att se till att elplaneringen som helhet fungerar på en anläggning. På VEO är Terese också involverad i planeringen av företagets verksamhet.

”På VEO har det hänt en hel del de senaste åren och därför har också mitt arbete förändrats. Idag jobbar jag även med verksamhetsutveckling och så jag är arbetsmiljöombud och admin för våra konstruktionsverktyg. Tidigare som konsult hade jag inte jättemycket att säga till om på mina arbetsplatser, men här på VEO bryr man sig mycket om hur vi mår. Ibland tänker jag: oj, kan det vara så här bra på en arbetsplats?”

TRIVS MED DETALJARBETET, UTMANAR SIG MED NYA ANSVARSOMRÅDEN

Terese berättar att det bästa med hennes jobb är att konstruera och rita. Hon gillar detaljarbetet och att foga ihop olika funktioner på bästa sätt. Ibland kan det vara utmanande med tids- och resursbrist i stora projekt, men saker brukar lösa sig. Det är speciellt givande då projekten är i mål och teamet har lyckats bra i sitt arbete. Allra bäst brukar det bli med återkommande kunder:

”Vi har jobbat med ett par projekt mot samma kund sedan 2019. Stora projekt är alltid tuffa, men för varje projekt har arbetet blivit bättre och bättre, och projekten går snabbare och enklare. Det är roligt när man hittar gemensamma arbetssätt med kunderna och märker att ett projekt gick bättre än det förra. Jag tycker om att fundera vad jag som elkonstruktör kan göra för att ett projekt ska gå bra och så kan jag hoppas att nästa projekt blir ännu bättre.”

För att utvecklas i sitt arbete brukar Terese se till att ta sig an nya utmaningar i form av nya ansvarsområden och arbetsuppgifter. Hon går också på kurser och utbildningar för att lära sig mer om olika delområden i sitt arbete. Det är både roligt och viktigt att ta till sig nytt och ta tag i saker.

”På VEO är man väldigt noga med att erbjuda utvecklingsmöjligheter för sina anställda. Vi har regelbundna målsättningssamtal och så är det ganska fritt här – man vågar säga vad man vill göra, vad man vill lära sig och bli bättre på. Jag känner att man har lyssnat på mig här och det är bra.”

EN VÄXANDE ORGANISATION SKAPAR MÖJLIGHETER

VEO växer både i Sverige och på företagets andra marknader. Terese ser positivt på sin egen utveckling inom företaget och på företagets framtid. Med lång erfarenhet inom elkonstruktion är ett naturligt nästa steg för henne att någon gång i framtiden bli teknisk lead i det svenska teamet. Då blir det tyvärr lite mindre detaljarbete, men desto mer verksamhetsutveckling, som hon också gillar.

”Jag ser att VEOs organisation kommer att växa i Sverige och då vi blir fler vill jag jobba för att vi ska få ännu bättre verktyg och utöka våra kompetenser. Jag skulle gärna ta in även andra från konsultyrket till vårt företag. Konsulter har mycket att ge för de har jobbat på många olika sätt och träffat många olika människor och kunder.”

I det svenska teamet på VEO finns ett tjugotal anställda och de jobbar nära med VEOs finländska kolleger i Vasa och norska kolleger i Oslo. Terese ser inga stora kulturskillnader mellan svenskar, finländare och norrmän, alla är rätt lika fastän marknaderna lite skiljer sig åt. Hon berättar att sammanhållningen i hennes team är jättebra.

”Vi har väldigt kul här på jobbet. Det är avslappnat och ibland kan vi ta en paus från arbetet och bara umgås. En gång i veckan åker vi och tränar crossfit tillsammans på arbetstid och det är ett fantastiskt initiativ, tycker jag. Det är skönt att få in lite tung träning i veckan och speciellt att göra det tillsammans med kollegerna. Vi är på olika nivåer allihop, och ibland håller man på och storknar, men det är superkul! Och så får vi ett samtalsämne här på kontoret och kan skratta åt det tillsammans.”

INGA SOCIALA HINDER FÖR ATT BLI INGENJÖR

För Terese föll det sig naturligt att bli ingenjör. Intresset väcktes redan under högstadietiden och efter att hon gick tekniskt gymnasium sökte hon vidare för att utbilda sig till högskoleingenjör. Att hon gick mot strömmen och blev ingenjör – ett mansdominerat yrke – tackar hon sin mamma för:

”En stor anledning till att jag valde att bli ingenjör är för att min mamma är ingenjör. När jag var ung var det ganska ovanligt. Men det fanns inga sociala hinder eller någon annan norm som satte stopp för mig. Det var ju självklart att jag också kan bli ingenjör om min mamma är det. Men sen var jag ju nästan ensam tjej när jag pluggade.”

Terese ger några råd till unga, speciellt tjejer, som vill bli ingenjörer:

”Först och främst: våga söka till en skola. Det är inte så tråkigt som det låter det här yrket. Och sen när man börjar som ingenjör, så gäller det att verkligen våga ta initiativ och fråga om allt. Att bli en erfaren konstruktör och att bli självgående tar flera år. Man måste våga vara öppen, lära sig om procedurer och allting av de mer erfarna. Man kan inte tro att man ska kunna allt direkt. För det kan ingen.”