Contact Us

Contact us

Are you looking for a job or are you a student looking for an internship?

 

Read more: https://career.veo.fi

What business segment does your matter concern?
Reason for reaching out

Contact info

How do you prefer being contacted?

VEOn sähköasemat siivittävät energiajättejä kohti hiilineutraaliustavoitteita

VEO on liittänyt Pohjoismaissa sähköverkkoon yhteensä jo noin 4000 MW:n edestä tuulivoimakapasiteettia, siinä missä koko Suomen tuulivoimakapasiteetti on vielä 3000 MW:n* luokkaa. Keskeinen syy VEOn menestykseen etenkin Norjan ja Ruotsin suurissa tuulivoimahankkeissa on Vaasassa suunniteltu,valmistettu ja testattu, modulaarinen sähköasemaratkaisu, joka on yli 15 vuoden aikana kehitetty vastaamaan hyvin erilaisiin ja erikokoisiin asiakastarpeisiin. VEOn verkkoliityntäosaaminen ja sähköasemaratkaisut ovat tärkeässä roolissa myös suomalaisten energiajättien tuulivoimahankkeissa.

Tuulivoimapuistot ovat suurille energiayhtiöille merkittävä tapa edistää omia hiilineutraaliustavoitteitaan. VEOn modulaarinen sähköasemaratkaisu on valittu Fortumin sekä Suomen suurimpiin lukeutuvan sähköyhtiö Helenin merkittävään yhteishankkeeseen, jossa sähköverkkoon on määrä liittää kaksi uutta tuulipuistoa vuonna 2023. Yhteenlaskettuna Närpiössä ja Kristiinankaupungissa sijaitsevat tuulivoimapuistot (Pjelax-Böle/Kristiinankaupunki Pohjoinen) lisäävät Suomen tuulivoimakapasiteettia 380 MW:lla ja tuottavat puhdasta tuulisähköä 220 000 kotitalouden tarvetta vastaavan määrän (5000 kWh/talous). Helen pyrkii siirtymään pois kivihiilen käytöstä ostamalla noin puolet tuulipuistojen tuottamasta sähköstä.

VEO ja Fortumin yhteistyö tuulivoimaliitynnöissä alkoi jo vuonna 2019 Kalaxin 90 MW:n tuulivoimapuistohankkeella. Se oli valmistuessaan vuonna 2020 Fortumin suurin kotimainen tuulivoimapuisto.

“Puistomme Kalaxissa on tärkeä merkkipaalu Fortumin strategiassa, joka tähtää gigawatti-kokoluokan päästöttömän uusiutuvan energian kapasiteettiin. Tämän saavuttamisessa yhteistyökumppanimme ovat tärkeässä asemassa, ja arvostamme sitä asiantuntemusta ja joustavuutta, jota VEO tuo hankkeisiimme”, sanoo Fortumin Tuuli- ja aurinkovoiman tuotekehityksen johtaja Mikko Iso-Tryykäri.

VEOn referenssit Norjasta ja Ruotsista osoittavat, että VEOn sähköasemaratkaisu ja osaaminen skaalautuvat hyvin suuren mittakaavan tuulivoimaprojekteihin. VEO on liittänyt sähköasemakonseptillaan Norjassa esim. vuonna 2019 Bjerkreimin tuulivoimapuiston (294 MW) ja vuonna 2021 Öjfjelletintuulivoimapuiston (400 MW) sekä Ruotsissa vuonna 2021 Åndberg tuulivoimapuiston (286 MW). Ruotsissa on lisäksi valmistumassa Önusbergetin tuulivoimapuisto (2 x 375 MW) ja Björnbergin tuulivoimapuisto (372 MW).

VEOn sähköasemien myyntipäällikkö Juha-Petteri Lesonen uskoo, että VEOn vahva rooli Pohjoismaiden tuulivoimamarkkinoilla perustuu VEOn joustavan konseptin etuihin asiakkaan näkökulmasta: ”Valmiiksi suunnitellun modulaariseen rakenteen ansiosta sähköasemamme asiakaskohtainen räätälöinti on kustannustehokasta meille ja asiakkaalle. Lisäksi tehtaallamme ennen toimitusta tapahtuvan laitteiden kokoamisen ja järjestelmätestausten ansiosta työskentelyolosuhteet ovat turvallisemmat, toimitusvarmuus parempi ja työmaa-aikaa tarvitaan vähemmän.”

Kehityssuunta on linjassa VEOn strategian kanssa, jonka ydin on tukea VEOn asiakkaita energiasiirtymässä kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Lisätietoja:

Juha-Petteri Lesonen, Myyntipäällikkö, Substations, VEO Oy, juha-petteri.lesonen@veo.fi, +358 207 1901

 

Lue lisää VEOn tuulivoimayhteistyöstä

Fortum: Kalax, Närpiö

Energiequelle: Takanebacken, Maalahti; Torvenkylä, Kalajoki

Luxcara: Bjerkreim, Norja

Luxcara: Önusberget, Sverige

 

*Lähde: Tuulivoimayhdistys ry:n tilastot

VEOn verkkoliityntäosaaminen ja sähköasemaratkaisu ovat tärkeässä roolissa myös suomalaisten energiajättien tuulivoimahankkeissa.