Contact Us

Contact us

Are you looking for a job or are you a student looking for an internship?

 

Read more: https://career.veo.fi

What business segment does your matter concern?
Reason for reaching out

Contact info

How do you prefer being contacted?

Kova luotto VEOn automaatio-osaamiseen

VEOn ja Savon Voiman tiivis yhteistyö vesivoimaloiden kaukokäyttö-, saneeraus- ja uudistusprojekteissa on jatkunut jo yli 30 vuotta. Sinä aikana Savon Voiman kunnossapitopäällikkö Juha Räsänen on tehnyt yhteistyötä VEOn kanssa yli 20:ssä vesivoimalan automaatio- ja sähköistysprojektissa. Syksyllä eläkkeelle siirtyvä Räsänen kertoo, mitä pitkän ja menestyksekkään yhteistyön takana piilee.

Savon Voiman vesivoimalaitosten kautta on virrannut uskomattomia määriä vettä sitten vuoden 1989, jolloin yhteistyö VEOn kanssa alkoi. Tuolloin Savon Voiman voimalaitosteknikkona toiminut Juha Räsänen oli Savon Voiman projektipäällikkönä VEOn historian ensimmäisessä vesivoimaprojektissa, Karjalankosken voimalaitoksen osittaisessa kunnostuksessa. Nyt, yli 30 vuotta myöhemmin, Räsänen on juuri todistanut VEOn ja Savon Voiman viimeisimmän yhteistyöprojektin, Maaveden täysin uusitun voimalaitoksen käyttöönottoa. Maaveden voimalaitoksen uusiminen toteutettiin VEOn kokonaistoimituksena, sisältäen kaiken turpiinista ja generaattorista kone- ja laitosautomaatioon, generaattorin magnetointiin ja suojaukseen sekä 3 kV:n generaattorikojeiston lisäykseen.

Yhteistyön helppous, avoimuus ja jo suunnitteluvaiheessa haettava yhteinen näkemys ovat olleet VEOn ja Savon Voiman yhteistyön kulmakiviä alusta lähtien.

”VEOlaisten kanssa on alusta asti ollut kiva ja helppo tehdä. Ymmärrämme toisiamme hyvin ja arvostamme toistemme tekemistä. Jo Karjalankosken projektissa kaikki tekeminen lukittiin toiminnallisuuden ympärille. Lisäksi halusimme varmistaa, että käytettävillä järjestelmillä on toiminnallista jatkuvuutta. Emme halunneet vesivoimaloihin eri logiikoiden sillisalaattia, vaan käyttää samaa Allen-Bradleyn logiikkaa kautta linjan. Sillä on pärjätty tähän päivään saakka”, Räsänen kertaa.

Juha Räsäsen viimeiseksi projektiksi Savon Voimalla jäävä Maavesi on poikkeuksellinen siltä osin, että Savon Voima kokeili siinä ensimmäistä kertaa Siemensin TIA-Portal automaatioalustaa. Hyvät kokemukset tarkoittavat, että sillä alustalla luultavasti jatketaan seuraavan vesivoimalaitosprojektin tullessa ajankohtaiseksi.

VEO Juha Räsänen

Yhteistyön helppous, avoimuus ja jo suunnitteluvaiheessa haettava yhteinen näkemys ovat olleet VEOn ja Savon Voiman yhteistyön kulmakiviä alusta lähtien.

Osaajia ja hyvää porukkaa

Tieto VEOn kaukokäyttö- ja releosaajista oli tärkeä syy siihen, että yhteistyö aikoinaan alkoi. Luotto oli kova ja VEO pärjäsi hyvin hintakilpailussa. Tilanne ei ole Räsäsen mukaan muuttunut vuosien varrella, vaikka uusia VEOlaisia on tullut mukaan.

”Hyvää porukkaa on VEOlla tälläkin hetkellä. Nuoret toimivat kuten aiemmat VEOlaiset. Mitä nyt vääntävät enemmän bittiä, mikä totta kai liittyy automaation kehitykseen.”

Iso luottamuksen osoitus VEOa kohtaan oli sekin, että Savon Voiman Sälevän voimalaitos otti vuonna 2017 ensimmäisenä vesivoimalaitoksena käyttöön VEOn lanseeraaman generaattorin magnetointi-, tahdistus- ja suojauslaitteen Generator Commanderin.

”Minulta kysyttiin, miten uskallat testata, mutta ei siinä älytöntä painetta ollut. Tiesin, että se tulee toimimaan”, Räsänen toteaa.

Oikeanlainen ymmärrys tärkeää

Räsänen arvostaa VEOn kanssa tehdyssä yhteistyössä myös sitä, että projekteihin on voinut VEOlta toivoa pääsuunnittelijaa, joka tuntee Savon Voiman aiemmat projektit ja jonka kanssa on ollut helppo keskustella aiempien projektien ratkaisujen hyödyntämisestä. Tilaajan ymmärtäminen onkin Räsäsen mukaan tärkeä ominaisuus VEOn kaltaisille toimittajille. Silloin on paremmat mahdollisuudet onnistua.

”Se on hyvä merkki, kun tilaajalla ja toimittajalla on molemminpuolinen hyvä tunne alusta asti. Varsinkin saneerausprojekteissa voi tulla arvaamattomia asioita eteen. Siinä tarvitaan kompromissikykyä, eikä asioiden riitauttamista heti. Aina olen jämäkästi ja avoimesti ottanut kantaa, jos jokin asia on sitä vaatinut. Suurkiitos VEOlaisille, siitä, että ovat jaksaneet kuunnella tällaista savolaista vääräleukaa”, Räsänen laukoo.

Räsänen on kiitollinen myös työnantajalleen Savon Voimalle. Vesivoimalaitosten kunnossapito ja niihin liittyvät vaihtelevat projektit ovat pitäneet virkeänä ja hyvässä kunnossa. Pitkäaikaista harrastustaan jääkiekkoa Räsänen on joskus päässyt pelaamaan jopa VEOn aamujäävuorolla Vaasassa. Monipuolisten harrastusten ja mökkeilyn ohella vesivoimalat tulevat varmasti kiehtomaan häntä jatkossakin.

”Ties vaikka kytkeytyisi johonkin projektiin, jos eläkkeellä olo alkaa tympiä”, Räsänen tuumaa hymyillen.

VEO Juha Räsänen
VEO Juha Räsänen